Nyhetsrum

Vad innebär Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för dig som byggherre, projektör och byggarbetsmiljösamordnare?

Att efter varje avklarad arbetsdag få komma hem oskadd borde vara en självklarhet. Byggbranschen som vi på AG Advokat arbetar med är tyvärr en olycksdrabbad bransch där arbetsplatsolyckor med dödlig utgång fortfarande förekommer varje år. Detta trots ett omfattande arbete med olika lovvärda branschinitiativ som samverkan för noll olyckor i byggbranschen genom Håll Nollan och Byggbranschens Säkerhetspark med upplevelsebaserad  utbildning för en säker arbetsmiljö för att nämna några exempel.

Det är många olika aktörer inblandade i genomförandet av en entreprenad, vilket ställer stora krav på samordning för att undvika olyckor. Att det också är en arbetsplats i ständig förändring med många aktörer, maskiner och fordon i rörelse pekas ofta ut som ytterligare en orsak till de höga olyckstalen inom bygg- och anläggningsprojekt.

De risker som förknippas med bygg- och anläggningsarbeten har medfört att den som låter utföra bygg- och anläggningsarbeten, i dagligt tal kallad byggherren, i arbetsmiljölagen ålagts särskilda uppgifter och ansvar för samordning, utöver arbetsgivaren som har det huvudsakliga ansvaret för att arbetstagarnas arbetsmiljö är trygg och säker.

Arbetsmiljöverket har sedan ett antal år arbetat med att se över de föreskrifter som reglerar de skyldigheter som aktörerna inom bygg- och anläggningsbranschen har. Från och med den 1 januari 2025 gäller nya föreskrifter. I dessa föreskrifter finns helt nya regler, men också regler som förtydligar och preciserar det ansvar som tidigare gällt. Det har införts en ny struktur för föreskrifterna med en sortering efter vilken roll en aktör har. Överlag är föreskrifterna lättare att hitta i, mer pedagogiska och lättlästa.

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:3) om projektering och byggarbetsmiljösamordning – grundläggande skyldigheter anges vad som gäller för byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och tillverkare av monteringsfärdiga byggnader och anläggningar. Fokusområden där ändringar införts i denna föreskrift är bl.a. följande;

  • Förebygga arbetsmiljörisker i tidigt skede
  • Samordna arbetsmiljöarbetet i byggprojektet
  • Kontrollera och följa upp arbetsmiljöarbetet
  • Överlämna arbetsmiljöarbetet på ett strukturerat sätt

Byggherren har ett övergripande ansvar för att arbetsmiljöarbetet i byggprojektet fungerar hela vägen och ska ha kunskap för att kunna ställa rätt arbetsmiljökrav samt följa upp byggarbetsmiljösamordnarnas arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöarbetet ska påbörjas tidigt, redan i planerings- och projekteringsfasen. Bas-P ska t.ex. så snart denne utsetts påbörja arbetet med arbetsmiljöplanen. Bas-U ska bl.a. ge klartecken till entreprenörerna innan dessa får påbörja sina arbeten först när entreprenörerna till Bas-U har lämnat uppgift om arbetsmiljörisker. De nya reglerna tydliggör hur kontroll och uppföljning ska ske så att alla led i ett byggprojekt förstår och följer arbetsmiljöreglerna.

Det är viktigt för dig som är byggherre, projektör och byggsamordnare att veta hur detta påverkar era arbeten. Uppräkningen i föreskrifterna om vilka arbeten som omfattas av Arbetsmiljöverkets föreskrifter är lång och omfattar inte bara nybyggnadsprojekt, även underhållsarbeten omfattas av föreskrifterna. De nya föreskrifterna gäller inte bara projekt som inleds efter den 1 januari 2025, utan även de projekt som påbörjats dessförinnan och fortgår. Anpassningar i arbetssätt, ansvarsfördelning internt och i avtal kan vara nödvändiga för att kunna uppfylla de nya föreskrifterna.

Har du frågor om hur de nya reglerna påverkar verksamheten eller behov av att få utbildning? Tveka då inte att höra av dig till AG Advokat.


Dom från Högsta domstolen

Högsta domstolen har meddelat dom i en tvist om skadestånd sedan en Hyresvärd 2019, efter ett hyresförhållande som pågått sedan 2007, sagt upp hyresavtalet. Hyresavtalet avsåg en rikstäckande kedjas livsmedelsbutik och skälet för uppsägningen var att byggnaden skulle rivas.

Möt vår medarbetare: Johan Gadd

Johan Gadd började hos oss för 8 år sedan och är idag partner och, tillsammans med Eric Ödling, ansvarig för transaktionsgruppen. Vi satte oss ner och pratade med Johan om hans roll på AG Advokat. Det blev ett samtal om allt från hur ett typiskt ärende kan se ut, om samarbetet på byrån och vilka områden som Johan ser blir viktiga att fokusera på framåt.